A Természet Háza egész éves nyitvatartással várja a látogatókat. A közelben található, őshonos állatfajokat bemutató Festetics Imre állatparkkal egybekötött látogatás kiváló program akár borús idő esetén is a térségbe látogató családok részére.

Vonyarcvashegyet a zöld jelzésen elhagyva érhetjük el a Cseri-kapu pihenőhelyet. A pihenő asztal-pad garnitúrákkal, pihenőházzal, tűzrakóhellyel és játszótérrel újult meg.

A tanösvény 15 állomáson keresztül tárja fel a környék nevezetességeit, szépségeit. Vállus központjából induló ösvény továbbhalad a Cseresznyés-völgy felé, így éri el a Láz-hegy gerincén található kilátót. A nyomvonal tovább halad „zsákutcaként” a gerinc közelében északi irányba a kilátópontig. A Mester-völgyön, majd a Miklósvölgyön keresztül éri el a nyomvonal, a sokak által ismert Vadlán-lik barlangot. A túrázók elhaladhatnak a Szent Miklós-forrás és a Pálos kolostor feltételezett romjai mellett, majd elérkezünk a Büdöskúti pihenőhöz.

A 380 m magas Láz-tetőn megépült 16 méter magas kilátó Vállus határában található. A kilátó két irányból is megközelíthető, Vállust délre elhagyva a kerékpáros pihenőtől balra vagy a Keszthelyi-hegység felől letérve az erdészeti útról is elérhetjük.

A Bél Mátyásról elnevezett kilátó , a 221m-es Garga-hegyre épült 1972-ben, mely mára igen leromlott állapotba került, így új kilátó építése vált szükségessé.

A Balatongyörök községhatárában található Bélapi pihenőhely igen kedvelt a turisták és a helyi lakosok körében, mely helyt ad közösségi rendezvényeknek, családi hétvégéknek, bográcsozások és szalonnasütések gyakori színhelye.

A területen turisztikai fejlesztés keretében pihenőház, erdei pad, -asztal garnitúrák, erdei színpad és nézőtér, valamint tűzrakóhely épült.

A pihenőtől induló Boroszlán Tanösvényen a Balatongyöröktől délkeletre fekvő erdőtömböt fedezhetjük fel.

A Balatongyörök határában található, Bélapi pihenőtől induló tanösvény, a pihenőtől délkeletre fekvő erdőtömböt tárja fel és mutatja be 8 állomáshelyen keresztül. Az ösvényen felkereshetjük a Bél Mátyás kilátót és a Szerelmdombot is.

A Balaton-felvidék legszebb részére nyílik kilátás annak, aki felkapaszkodik a Boncsostető 448 méter magas csúcsára, a Batsány kilátóhoz.

Balatongyöröktől nem messze a hegység belső, központi helyén, a turistautak kereszteződési pontjában található a Büdöskúti pihenő.

A vállusi Medvehagyma Tanösvény déli kiindulópontjának is tekinthetjük, ahonnan eljuthatunk a Szent Miklósforráshoz, a Kutyatemetőhöz és a Padkői-kilátóhoz vagy a Pálos kolostor feltételezett romjaihoz.